כל הפורומיםכל הפורומים עזרהעזרה סרטוני הדרכהסרטוני הדרכה  
1. מסע שורשים בפולין - עזרה 11/05/2008 09:55 לתגובה הבאה
  נועה לא מחובר נועה  משתמש פעיל 437 הודעות עד כה
שלום רב,
משפחתי מתכננת מסע שורשים לפולין.
מאחר ורוב בני המשפחה ניספו בשואה ואלו ששרדו, לצערי כבר לא חיים, קשה לנו מאוד לתכנן את הטיול.היינו רוצים לבקר כמובן במחוזות ילדותם של בני המשפחה, אבל לא רק.
האם משהו יכול להמליץ על ספר הדרכה המיועד למסעות שכאלו. האם יש חברות העוסקות בייעוץ?
כל טיפ בנושא יתקבל בברכה ובתודה מראש.
נועה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
2. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 1 11/05/2008 15:53 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
נירית נירית לא מחובר נירית  משתמש פעיל 3309 הודעות עד כה
היי נועה,
נסענו לטיול שורשים בפולין לפני שנה, ומצבנו היה דומה(חמותי היחידה במשפחתה שנשארה בחיים אחרי השואה, כל בני משפחתה נספו, וגם היא כבר לא בחיים).
אשתף אותך קצת בדרך ההכנה שלי, ואם תרצי יותר פרטים, אשמח לתת.
יש חברות שעוזרות בהכנת המסע. החטלנו לא להיעזר בשירותיהן, לכן לא אוכל להמליץ.

יש המון חומר על פולין ברשת ובספרים.
נעזרתי בספר "מדריך למטייל בפולין" (בעברית), שהוא קצת ישן, אבל נותן רקע טוב על יהדות פולין והאתרים היהודיים.
יש שני מדריכים טובים מאד על ורשה וקרקוב, בהוצאת מורשת.
ונעזרתי גם בספר פולין של rough guides, ספר מאד חדש ועדכני, עם חומר טוב מאד, גם על אתרים יהודיים.
יש כמובן ספרים רבים על יהדות פולין, כמו סדרה של האוניברסיטה הפתוחה (קורס) עם חומר מעולה, למי שרוצה להעמיק.
באתר הזה (המכון להסטוריה יהודית בורשה)

http://www.jewishinstitute.org.pl/en/gminy/index/15,14,.html

יש פרטים על כל העיירות היהודיות, כולל האתרים שנהרסו או בית כנסת שנשאר, והיכן הושמדו יהודיה (על פי הידוע). כך מצאתי את כתובת בית הכנסת של העיירה של חמותי ואת בית העלמין שלה, וגם את בית העלמין בעיירה נוספת שביקרנו, של אביה של גיסתי.
חומר רב יש גם באתר של יד ושם, ובית התפוצות, והצלבתי מידע.
אחרי שמיקמתי את העיירות, והיכן נספו היהודים וכנראה גם קרובי משפחתנו, חשבנו על המסלול שאפשר לעשות, ושילוב אתרים תיירותיים, או עיירות אחרות , לפי הרצון.
אנחנו היינו 9 אנשים (4 זוגות בוגרים ובננו החייל, שלקח חופשה מיוחדת מהצבא כדי להצטרף). היינו 8 ימים בפולין, ועיקר הטיול היה במשולש ורשה (עם ביקור בטרבלינקה), העיירות של חמותי ואביה של גיסתי, קרקוב. את המלונות הזמנתי מראש דרך האינטרנט (או באתר עצמו של המלון-איביס בוורשה, ואת האחרים דרך האתר
http://www.staypoland.com/
שהיה אמין ונוח. מניחה שיש עוד אפשרויות.

בן זוגי נהג ברכב . הנהיגה בכבישים המרכזיים לא בעייתית, השילוט ברור, ולמרות שהיה לנו GPS, הוא עזר בעיקר בעיר והיה די מיותר בדרכים הבין עירוניות.
כמובן נעזרתי גם בטיפים ומידע באתר למטייל.
האמת ש"עבדתי" על הטיול כמעט שנה, כי היה לי חשוב לדעת כמה שיותר על היהדות והאתרים שם, ושקעתי בקריאה מעניינת ומרתקת על תולדות היהודים והארץ היפה והקשה -פולין.
ואם תרצי לקרוא סיכום קצר של המסע, שכתבתי לפורום משפחות, את יכולה בקישור המצורף. יש שם גם עוד קישורים ומידע
אשמח לענות על שאלות נוספות

מסע הגילוי האמיתי אינו כרוך רק במציאת נופים חדשים, אלא ברכישת מבט חדש.
סמן להדפסה   הוספת תגובה
3. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 2 11/05/2008 16:37 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
היי נירית,
תודה רבה על התשובה הכל כך מפורטת.
אני כבר עובדת על ההכנות חודשיים ועדיין מרגישה שאין לי משהו חזק בידיים. אחד המקומות בהם נתרכז תהייה העיר קרקוב, עליה יש באמת חומר רב. הבעייה היא הרמה היותר אישית (משפחתית) וזה משהו שנראה שלעולם לא נוכל להגיע אליו. סבי היה היחיד מכל המשפחה שנותר חיי, הוא נפטר לפני מספר שנים, אבל גם כשחיי הוא מעולם לא סיפר דבר.
האמת שמקריאת החומר שלך התעודדתי, והבנתי שאפשר לטייל לבד ללא מדריך צמוד, אבל אין ספק שבמקרה כזה ההכנה צריכה להיות רבה.
למשל העיירה של סבתי היא עיירה שכוחת אל בגליציה. איך מתכננים סיור שם. איך מזהים שם את מה שהיה רחוב היהודים? יש לי מספר תמונות שצולמו לפני שנים רבות, הכל שם בודאי השתנה. האם כשמגיעים לעיירה יש עם מי לדבר, האם הם דוברי אנגלית, נראה לי שהתשובה שלילית.

אתר יד ושם הוא אתר שאכן יהיה לי כדאי להכנס אליו.

נירית באמת המון תודה על תגובתך אין לי ספק שתעזור לי מאוד.
נראה כי אחזור לכאן מידי פעם לשאול שאלות.
להתראות,
נועה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
4. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 3 11/05/2008 17:09 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
רמיה ישראלי רמיה ישראלי לא מחובר רמיה ישראלי  משתמש פעיל 1989 הודעות עד כה
נועה שלום.
במקרה ובכל זאת תרצי להיעזר במדריכים מקסימים, יולק ובנו דניאל גורביץ, מומחים בנושא מזרח אירופה, עם המון נסיון עם ישראלים. דוברי עברית על בוריה, גרים בוילנה, מצרפת לך קישור לאתר שלהם.

[עודכן ב:11 מאי 2008 17:10:]

סמן להדפסה   הוספת תגובה
5. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 3 11/05/2008 17:17 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
סביר להניח שלא ידעו אנגלית בעיירה נידחת. במקרה הזה היה עוזר לנו נהג או מדריך דובר פולנית. את הצורך הזה הרגשנו רק בשתי העיירות.
אני מצאתי (הודות לגוגל, בעיקר באנגלית) חומר רב על העיירה "שלנו", כולל תמונות מהעבר, מה עלה בגורל היהודים, מסעם האחרון, עיתון שהוציאו הילדים (הנוצרים) בעיירה עם שחזור בית הכנסת ועוד. על פי התמונות הצלחנו לזהות את האזור הישן ואת הבתים שחלקם היו של יהודים. גם ללא התמונות, היינו מזהים. בדרך כלל זה באזור בית הכנסת.

מצאנו גם רב מצאצאי העיירה, נפגשנו איתו וקיבלנו פרטים נוספים.
הוא סיפר לנו סיפור שעזר לי מאד, שהמסר שלו הוא: השורשים כאן איתנו בלב, בארץ ישראל, בתורה (לדבריו) , ולא חשוב כל כך למצוא את המקומות המדוייקים. אם תרצי אספר לך את כל הסיפור.
לוקח זמן למצוא את הכל, לארגן את המסלול, כך שלא יהיה רק באתרי "שואה", אבל זה אפשרי. עבודה קשה אך מספקת מאד!!
אגב, מהי העיירה שלכם?
אני מצאתי 3 עיירות באותו שם אוזרוב, והייתי צריכה להחליט על פי האינטואיציה וכמה סיפורים-מהי העיירה "הנכונה"?. לפעמים, אני תוהה אם לא ביקרנו בעיירה אחרת בעלת אותו שם? ומה אם כן????
דוגמה לאחד הקשיים...

סמן להדפסה   הוספת תגובה
6. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 3 11/05/2008 19:13 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
  דן צ לא מחובר דן צ  משתמש בינוני 64 הודעות עד כה
את יכולה בבקשה לציין את שם העיירה?
סמן להדפסה   הוספת תגובה
7. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 6 12/05/2008 10:12 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
רמיה, נירית ודן,
תודה רבה על העזרה.
נירית אשמח מאוד לשמוע את אותו סיפור על המשמעות של שורשים.

אני כל כך רוצה להיות במקום ולדעת כאן היה בית ספר וכאן הם גרו. כנראה שלרמה הזו לא אצליח להגיע ואצטרך להסתפק ולדעת שהייתי באיזור ויתכן שברחוב בו אני צועדת כעת, בעיירה הקטנה, גם סבתי צעדה לפני כמעט מאה שנים.

דן, שם העיירה היא רופשיץ נמצאת בגליציה על הכביש מזרחית מקרקוב.

כל עזרה ושבב של אינפורמציה יתקבלו התודה ובשמחה רבה.
שלכם,
נועה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
8. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 7 12/05/2008 11:37 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
רמיה ישראלי רמיה ישראלי לא מחובר רמיה ישראלי  משתמש פעיל 1989 הודעות עד כה
נועה שלום!
משהו שקשור לעיירה רופשיץ בפולין.
ותכנסי גם לאתר שרשום מתחת לתמונה

[עודכן ב:12 מאי 2008 11:39:]

סמן להדפסה   הוספת תגובה
9. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 8 12/05/2008 12:59 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
רמיה תודה רבה,
לשמחתי את הספר המקורי "היו היתה עיירה" יש לי. בזמנו סבתי קיבלה אותו.
הספר מכיל תמונות והרבה תיאורים מחיי העיירה לפני ובמהלך המלחמה.
האתר שהפנית אותי אליו נתן לי רעיון לביקור הכנה גם במוזיאון לוחמי הגיטאות. שם יתכן ונוכל לאתר פרטים נוספים על האיירה.
תודה רבה,
נועה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
10. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 9 12/05/2008 18:54 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
באתר המצורף ניתן לאתר מפה של העיירה בלחיצה על האייקון plan miasta למעלה מצד שמאל.

מפה סכמטית שיש בידי מצורפת אף היא.

כדאי בהגיעכם לעיירה לסור למרכז - ל"רינק" בדרך כלל יש שם מפה מפורטת וציון אתרים עיקריים. ביקרתי בעיירות בסביבה אך לא ברופשיץ לכן אין לי מידע ממקור ראשון. למיטב ידיעתי וצערי, רופשיץ לא ידועה באתרים יהודיים ששרדו בה. מכל מקום אם תנסו לברר: בית עלמין יהודי נקרא בפולנית "צמנטז' ז'ידובסקי" ובית כנסת – "סינגוגה".

גם אם אינכם יודעים פולנית נסו להיכנס לבית העירייה ולשאול, מניסיוני בלמעלה ממחצית המקרים ניתן למצוא דובר אנגלית שינסה לסייע.

אם תמשיכו מזרחה ותחליטו להיכנס למרכז העיר ז'שוב – יש שם שני מבני בתי כנסת מרשימים והלאה בלנצוט יש מוזיאון במבנה בית הכנסת שאינני יודע אם פתוח כיום לקהל (סכסוך מטופש בין הקהילה בורשה לעירייה המקומית). ליז'נסק - האתר החשוב ביותר בהיסטוריית החסידות בפולין מצוייה אף היא לא רחוק.
אשמח לסייע במידע נוסף

מפת העיירה
מפת העיירה(גודל:7.56KB)

סמן להדפסה   הוספת תגובה
11. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 10 12/05/2008 19:59 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
דן ערב טוב,
תודה רבה על המידע. אני בטוחה שהוא ישמש אותנו במהלך הגישושים שלנו בעיירה. כמו שהצעת נכנס לבניין העיריה (אגב איך אומרים בניין עיריה, הרי נצטרך לשאול היכן הוא) וננסה ללקט פרטים.
ידוע לי שבעיירה שלנו האתר היהודי היחיד שנותר הוא בית הקברות. בית הקברות נהרס כולו ולא נותרה בו אפילו מצווה אחת. היום שהו שדה, די מוזנח מגודר כשבמרכז עומדת אנדרטה לזכר יהודי העיירה.
תודה רבה גם על המפה. בוודאי שנחפש מפה כשנגיע לשם, אבל אני אעזר בה כדי לתכנן את הביקור שם.
דן , אשמח ואודה לך על כל טיפ נוסף שתוכל לתת לי.
נועה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
12. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 11 12/05/2008 20:55 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
היי נועה שוב,
מצטרפת להמלצה על בית הכנסת בלנצוט. תבדקו שעות ביקור לפני, כי לא כל השנה פתוח כל יום.
מצרפת קישור לדף העיירה במכון להיסטוריה יהודית. יש שם כתובת של בית העלמין לשעבר.
מה שאני עשיתי, העתקתי את הכתובות הרלבנטיות וביקשתי עזרה.
באחת העיירות, למרות שכתבתי את המילים בית עלמין יהודי בפולנית כולל הכתובת, 2-3 אנשים טענו שהם לא יודעים, החלטנו שהם לא רוצים לשתף פעולה.
את הסיפור לא שכחתי, אשלח לך במייל.
המשך ערב נעים.
lancut synagogue1.JPG
lancut synagogue1.JPG(גודל:15.27KB)

סמן להדפסה   הוספת תגובה
13. מסע שורשים בפולין - עזרה תגובה ל - 11 12/05/2008 20:58 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
נועה
בית עירייה הוא Ratusz
בדרך כלל מצוי במרכז ב"רינק" יחד עם כנסייה אחת או יותר ורחבה גדולה
מציע לכם להצטייד גם במדריך Lonely Planet לפולין. אין שני לו במפות ומידע. גם המידע על אתרים יהודיים המצוי בו טוב למדי.

ברוב ערי ועיירות הסביבה יש אתרים יהודיים רבים. אם אתם מתכוונים לסייר באיזור אזי הכביש המצוי כ 30 ק"מ מדרום העובר דרך Nowy Sącz
(צאנז בפי היהודים) הוא מעניין יותר הן נופית והן באתרים. הכביש המעניין אתכם מקרקוב דרך וייליצקה (חייבים ביקור במכרות המלח), טארנוב ומשם לרובשיץ הוא כביש עמוס למדי והתנועה בו איטית ויש לקחת זאת בתכנון הזמן.

בזמנו פרסמתי באתר מספר מאמרים על פולין - יתכן ויוכלו לסייע
סמן להדפסה   הוספת תגובה
14. לינק תגובה ל - 13 12/05/2008 21:00 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
15. נירית ודן תודה תודה ועוד אחת תגובה ל - 12 12/05/2008 21:46 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
נירית ערב טוב,
תודה תודה.
חבל שלא העלתי את השאלה הראשונה קודם.
כל כך הרבה אינפורמציה ביום אחד. אני מרגישה שהתקדמתי המון.

איך אני מבררת את שעות הפתיחה של בית הכנסת בלנצוט?
התמונה ששלחת מדהימה והייתי מאוד רוצה לבקר שם.

דן ערב טוב,
תודה רבה על העזרה. אני מבינה שאתה שם ממש בעניינים וארשה לעצמי לשאול שאלות נוספות. הלונלי פלנט נמצא אצלי ואתחיל לקרוא אותו.
אבל המלצות על המקום, כמו שאתה נתת, לדעתי אף ספר לא יוכל לתת לי.
המשך ערב נפלא,
נועה

סמן להדפסה   הוספת תגובה
16. לינק תגובה ל - 14 12/05/2008 21:50 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
דן,
תודה על המאמרים ששלחת.
אני מתכוננת לקרוא אותם הערב.
להתראות בקרוב,
נועה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
17. ימי ושעות ביקור בבית הכנסת בלנצוט תגובה ל - 15 12/05/2008 22:39 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
מ 1 ביוני עד סוף אוגוסט כל יום חוץ מימי שני 10:30 -16:30.
מ 31 במרץ עד סוף מאי, שעות ביקור מתקצרות וניתן לבקר רק בתיאום מראש, זאת לפי האתר והספר שברשותי.

http://www.zamek-lancut.pl/en/Visiting/Synagogue

אני חושבת שזה בית כנסת מעניין מאד והציורים מקסימים.
ארמון הגרף פוטוצקי שלידו שווה הצצה קצרה, לא בטוח שהייתי מתעכבת בביקור בפנים.
האזור עצמו מאד יפה, מיוער וירוק, קצת הררי. שווה לטייל קצת בסביבה, במידה ויש לכם זמן.

סמן להדפסה   הוספת תגובה
18. ימי ושעות ביקור בבית הכנסת בלנצוט תגובה ל - 17 12/05/2008 22:50 לתגובה קודמתלתגובה הבאה
היי נירית,
תודה שוב.
בארמונו של הגרף פטוצקי נהייה חייבים להיות. מבחינתי זהו מוסד.
סבתי שכנראה הושפעה מעושרו של הגרף פטוצקי נהגה לומר לאדם שהיה שוויצר או שניסה להתרברב "מה הוא חושב לעצמו שהוא הגרף פטוצקי". שם בטוח נבקר ואם בית הכנסת המרשים נמצא לידו אז על אחת כמה וכמה.

נירית את פשוט נהדרת, האם אמרו לך את זה?
נועה
סמן להדפסה   הוספת תגובה
19. ימי ושעות ביקור בבית הכנסת בלנצוט תגובה ל - 18 12/05/2008 23:01 לתגובה קודמת
תודה.
גם סבתא שלי, שהייתה מרוסיה, נהגה לומר לנו אותו דבר.
זמן רב בכלל לא האמנתי שבאמת היה "גרף פוטוצקי" בשר ודם...
Laughing Laughing

סמן להדפסה   הוספת תגובה
להודעה קודמת:מחירי הדלק בשוויץ וגרמניה
להודעה הבאה:בשביל לפתוח את התיאבון

שאלות נפוצות

כתבי למטייל כרגע באירופה

מידע נוסף

דיברנו על זה בפורום

חיפוש מהיר

מגזין על השולחן