|
| 2. ורנאסי ??? תגובה ל - 1 |
12/05/2008 02:42   |
| Babaji |
 |
|
|
|
מעט מוזר היה לי לקרוא ש-Saranath היא מקום משעמם....
אותו פארק הצבאים בו ישב גואטמה שאקימוני תחת העץ הבודהי, לאחר שהתייאש ממסעו הרוחני שלא נשא פירות עד כה, ורק כשרוחו נשברה והתמסר לישיבה במלואו, זכה להארה תחת אותו עץ, באותו מקום בסארנאט.
ובלי מילה על כך שוראנסי היא מבחינה ארכיאולוגית העיר העתיקה בעולם, מזווית הרציפות של העיר החל מכ-1200 לפני הספירה ועד היום, שמרה על רציפות חיים מתועדים ארכיאולוגית בה, יותר מכל עיר אחרת בעולם.
ובלי מילה על כך שוראנסי כבר מזמן קרוייה בנאראס, לאחר שמפלגת השלטון ההינדית בקדנציה הקודמת, (הנוכחית שייכת למפלגת "הקונגרס")
החזירה לה את שמי ההינדי המקורי כחלק ממסע להחזרת העטרת ההינדית לעריה העיקריות של הודו.
ומה עם הקשר של ורנאסי לאל שיווא במיתולוגיה ההינדית, והאמונה הצרופה של תושבי המקום שמאז ששיווא עזב את הר קאילאש, התיישבה רוחו מעל העיר וראנסי ומכך היא יונקת את אופייה וקדושתה לאורך אלפי שנים.
ואיך אפשר בלי האתר הדתי החשוב ביותר באיזור הגיאוגרפי הזה, מקדש קאשי וישוואנאט, אותו נוטים לכנות "המקדש המוזהב", שם מצוי אחד מ-12 "ג'וטי לינגה" המצויים ברחבי הודו.
ג'וטי לינגה (בניגוד ללינגה,סמלו של שיווה, עשוי מעשה אדם, הינו מבנה אבן הצומח בצורה איזוטרית וטבעית מן הקרקע, בצורה לא ברורה או ניתן להסבר. סימטרית כגליל כמעט מושלם עולה מן הקרקע במקומות ספיציפיים בהודו המוזכרים בכתבים ההינדיים הקדומים. חסידיו של האל שיווא מאמינים כי "בליטות" לא סבירות אלו, הינם מרכזי אנרגיה ראשיים על כדור הארץ דרכם יורדת אנרגיה אל העולם הזה ולכן ממליצים לכל הינדי לעלות לרגל לכמה שיותר מהם במהלך חייו.
(מקווה בעצמי להשלים את הסבב ולהגיע לשלושה הנותרים בודיאנאט, נאגשוואר, וטריאמבקאשוואר). זה המצוי בוראנסי ללא ספק מושך אליו עולים לרגל המגיעים מרחק אלפי קילומטרים, במספר הכנראה עולה על כל ג'וטי לינגה אחר. כדאי להגיע ולו בכדי לעמוד מהצד ולראות את המשמעות העמוקה שמייחסים המבקרים לאירוע הגעתם למקדש.
ואיך אפשר לא לכתוב מעט על המתיחות שלעיתים מתפרצת בין ההינדים למוסלמים בעיר ובמדינת אוטר פראדש בכלל.
ואיך אפשר לא לכתוב מעט על השוק הצבעוני בגודוליה...
ואיך אפשר לא לכתוב על בתי הספר המצוינים למוזיקה הפזורים בעיר, ועל פסטיבלים אליהם מגיעים ענקי המוזיקה מרחבי הודו.
ואיך אפשר לא לדבר על הגשם המציף את כל סמטאות גודוליה והופך אותה לביצת ביוב ונציאנית ריחנית בזמן המונסון...
האמת היא, שאיך אפשר לכתוב על ורנאסי אחרי שהייה בה בת 48 שעות בלבד.הלוואי והייתם שוהים בה יותר, אני בטוח שהייתם פוגשים הרבה יותר חלקים ממנה...
|
|
|
|
|
|
| 5. תיקון מדוייק (חלקית..) תגובה ל - 3 |
12/05/2008 23:00   |
| Babaji |
 |
|
|
|
שחר,
התיקון לגבי מיקום עץ הבודהי נכון לגמרי, אכן בבודגהיה ולא בסראנאט. עבורי הקו מוראנסי-סראנאט-בודגאיה תמיד קשור לתקופה רצופה בה אני עובר דרכם מספר פעמים, והכתיבה חברה גם כן בין המקומות. אגב, גם בסראנאט עצמה ישנו עץ עליו מצביעים כצאצא לזה שתחתיו החל הבודהה את לימודו. כיום יש ליד העץ את הפסל המפורסם בה עומדים תלמידיו הראשונים סביב הבודהה.
לעומת זאת המקום בו החל הבודהה ללמד את דרכו, היתה כן בסראנאט, בפארק הצבאים. ולא בבודגהייה. בסראנאט ,לפי הסיפורים הנלווים, פגש לראשונה את חמשת מכריו מהתקופה בה היה עדיין סאדהו מסוגף, אשר לעגו לו על כך ש"הוא נראה טוב" וכזה שלא עומד בשבועות סיגופיו, אז החל מדבר על ארבע האמיתות, או כמו שאומרים החל "מניע את גלגל הדהרמה". לא בבודגהיה, כי אם בסראנט.
תודה על הדיוק שחר...(שמח למצוא בעל ידע עוקב ומתקן כשצריך..)
באבאג'י
|
|
|
|
|
| 7. לשחר, איזה יופי... תגובה ל - 6 |
13/05/2008 02:14   |
| Babaji |
 |
|
|
|
שחר ידידי,
תענוג לי לשמוע על עוד אנשים המתרגשים ממקדשים קטנים או גדולים...
היו לי הרבה שיחות עם "אנשי דת" כאלו ואחרים בהודו על השאלה, כיצד מוחלט היכן יוקם מקדש כזה או אחר, ואחת התשובות היתה שלרוב המידע על קדושתו של מקום עברה מדור אל דור, ובאחד מן הזמנים היתה מספיק "רווחה חומרית" לבנות מקדש עשוי היטב, אך בתחילת דרכם כולם היו פשוט מקומות בטבע שהיה מידע קדום לגבי "קדושת המקום" הספיציפי בטרם הוקם בו המקדש.
כך כמובן לגבי מקומות בהם פתאום צימח לו הטבע ג'יוטי לינגה, שהוא כמובן סימלו של האל שיווא. משזוהתה תופעה חריגה כזו בטבע, הניחו כי זה אחד המקומות בהם האנרגיה המיוחסת לאל שיווא חודרת אל כדור הארץ, ולכן ייסדו שם מקדשים מפוארים לאורך הזמן.
אפשר לטעון במדובר בממבו-ג'מבו הטמון בתרבויות פגאניות בעולם השלישי, אבל לתחושתי אי אפשר כלל להתעלם מהתחושה שיש באוויר ואותה מרגישים ברגע שמגיעים לאחד מהמקומות ה"חזקים" דתית ברחבי הודו. בוודאי שבמקדשים המרכזיים, כמו אלו המכילים בתוכם את אותו ג'וטי-לינגה, סביבו תמיד נבנה הסנקטום-סנטורום, אותו חדר פנימי ביותר, המוקף בסדרת אולמות המקיפים אותו בצורה סימטרית, ובדרך כלל מספר שערים מובילים ממספר כיוונים אל אותו סנקטום סנטורום.
עם הכנה נפשית נכונה בהחלט ממליץ להצטרף אל טורי ההודים הממתינים לעיתים שעות בסבלנות עד שמגיע תורם להכנס אל הסנקטום סנקטורום, בו ישהו כל אחד מספר שניות בלבד, יגיד ברכתו בעיניים עצומות, ואם יש זמן גם ישתחווה אפיים ארצה מול הצלם, וימשיך מייד דרך הפתח השני של החדר. כך עוברים דרכו במקומות מסויימים מאות אלפי אנשים ביום אחד.
נסו וראו מה אתם מרגישים ברגע שאתם מתקרבים עם הטור לכניסה לחדר זה, ומה אתם מרגישים כשאתם בתוך החדר עצמו מספר שניות.
יכולה להיות חוויה מענינת ומפתיעה במיוחד...
באבאג'י
|
|
|
|
|
|
| 10. המקדש המוזהב ואחרים - Hindus Only please !! תגובה ל - 9 |
13/05/2008 09:48   |
| Babaji |
 |
|
|
|
שלום פנינה,
אכן את צודקת, הכניסה פנימה אסורה ללא הינדים. אבל מראי דומה מעט להינדי מהסוג הפנג'אבי הבהיר יחסית להודים באופן כללי. אותם מזוקנים גבוהים ורחבים שאינם מזכירים הודים "טיפוסיים". (הם בדרך כלל חובשים טורבאן ירקרק, אבל אני נשאר עם ראש מגולח למשעי, כנראה גם זה עובד.)
אחרי הרבה שנים בסביבה, ההינדית שגורה בפי ברמה סבירה לגמרי, ובוראנסי אחרי כל כך הרבה שנים יש לי "משפחה מקומית מרובת ילדים, קרובים וחברים", שאבוי לי אם אעיז אי פעם ללון בגסט האוס מקומי ולא אגיע אליהם ישירות.(זה סיפור אחר כבר..)
סאוראב גופלאקרישנן, אבי המשפחה, מאושר להתלוות אלי לביקורים תכופים במקדש וישוואנאט כאשר אני באיזור. הרבה פעמים היה אומר שהיה "שמח אם הילדים שלו היו שמחים לבוא איתו כפי שאני מאושר להגיע לשם כל פעם". הפוג'ארים במקדש אינם מעלים על דעתם לשאול האם מי שמצטרף לסאוראב הוא הינדי או לא. גם משום מעמדו ומראו, ואולי גם משום שסאוראב עצמו טוען שלדעתו אני במהותי "יותר הינדי מרוב ההינדים שהוא מכיר", ולכן אין לו שום בעייה לעזור לי להכנס. צריך לשאול אותו למה הוא מתכוון...
נתקלתי בקושי הזה בהרבה מקדשים, גם במקדש ג'אגנאת' בפורי, אוריסה. במקדש טירומאלה, בטירופאטי,טאמיל נאדו. במקדש פאדמאנבסוואמי בטריוואנטפורם, בקרלה, ובטוח שאזכר מאוחר יותר בעוד כמה נוספים.
בדרך כלל אני שוהה יותר ממספר ימים במקומות כאלו אליהם אני נוסע במיוחד. מאחר ואין הרבה "זרים" בסביבה כזאת, כמעט תמיד הסביבה הקרובה באיזור "עטפה" אותי לתוכה ו"עזרה לי" להכנס פנימה ללא שאלות מיוחדות. אחרי הכל, לא ניתן שלא להבחין מייד עד כמה הודים בדרך כלל שמחים מאוד כאשר "זר" מגלה התענינות בחייהם ובדתם.
במידה רבה עבור החברים הקרובים שלי באותם "משפחות" זו גאווה לא מועטה כאשר "יש להם חבר קרוב" המכיר את המסורת ההינדית, את התפילות והמשמעות שלהן, כמעט כמו (ולעיתים יותר..)מהבראהמינים "הנכבדים" המועסקים בתשלום במקדש כזה או אחר.
מקום אחד בו התעקשו שלא להכניס אותי וגרמו "לבושות קשות" למארחי, שהיה במקרה באותה תקופה ממנהיגים הלא פורמליים של עמק קולו, היה דווקא המקדש המיוחד המוקדש לאל קרישנה, בעיירה נאגאר בעמק קולו.
סאנג'יב שארמה, שהוא באמת קרוב לי כמעט כאח מהיכרות מרובת שנים, לא ידע נפשו מבושה וצער על כך שהשומר צעק עלי כי לא אוכל להכנס משום שאני לא הינדי. ונשבע "שידאג שמועצת הכפר נאגאר תדאג לפטר את השומר מתפקידו",
(שומר חד עין כנראה, ובאותו יום כשהגענו המקדש היה כמעט ריק, והיה לו זמן כנראה לבחון כל אחד שנכנס, או סתם חוסר מזל.)
סאנג'יב בסופו של דבר נרגע כאשר ראה שאני אישית לא נעלב מהאירוע, אבל התעקש שלמחרת נעשה את כל הדרך ביחד למקדש לאל שיווא בבייג'נאת, ושם הוא יעשה פוג'ה מיוחדת בשל הביקור שלנו. וכך גם היה...
* לגבי נשים, הסיפור קצת יותר קל משום יכולתכן להתעטף בלבוש מסורתי פשוט המכסה את ראשכם, ואם אין עליכן אביזרים מערביים מדי, אז אין סיבה שמישהו יעצור אתכן. שימי לב שנשים הודיות מתהלכות עם מבט מעט מושפל מטה כאשר הן בחברה שאיננה משפחה ישירה. כמו כן, כדאי להתלוות לקבוצת נשים אחרות, משום ששוב, נדיר לראות אישה הודית מתהלכת לבדה במקומות ציבוריים בהם יש התגודדות צפופה. כמעט תמיד תהייה עם חברות, משפחה וכו'. כמו כן כדאי ללמוד כמה "נוהלים מקומיים" לגבי התנהגות במקדשים, כמו עם הכניסה למקדשים של שיווא יש להמנע מהפניית הגב או כף הרגל לנאנדי (השור של שיווא שתמיד ממוקם מול פסלו, אבל לעיתים מרחק מאות מטרים בצד השני של החצר, אבל הינדי יקפיד לנסות לא להפנות לו גב ולא להשתחוות לאל שיווא כשהוא ממש מולו ורגליו פונות לכיוונו של נאנדי, אלא מעט בזווית הצידה.)
בהצלחה פנינה...
באבאג'י
|
|
|
|
| 11. מצאתי תליון Shiva Lingam תגובה ל - 8 |
13/05/2008 22:23   |
| |
לימור75 |
742 הודעות עד כה |
|
|
|
|
|
|
|
| 12. המקדש המוזהב ואחרים - Hindus Only please !! תגובה ל - 10 |
14/05/2008 07:26   |
 |
פנינה מרקו |
2792 הודעות עד כה |
|
|
תודה באבאג'י. אכן אנסה את זה. גם לי יש מראה הודי, למרות שאני לבנה לגמרי. בפעם האחרונה שהייתי בהודו, עשיתי שבועיים יוגה וטיפולים נתורופתיים בלונבלה עם קבוצת נשים הודיות שאימצו אותי לחיקן ונשבעו לי שלא יתכן שאין לי שורשים הודיים. כשאני לובשת את הלבוש המסורתי שלהם, בעיקר חליפות פנג'בי, עם סארי הלכתי רק לחתונה של הבת שלי.... , אז רבים פונים אלי בהינדי. אני לא כל כך טובה בשפה, למרות שלמדתי אותה אצל מורה פרטי. אז בדרך כלל אני עונה באנגלית. אבל זה רעיון נהדר. אנסה את זה. תודה.
|
|
|
|
|
|
|
| 16. נסיון נוסף ללינק... תגובה ל - 15 |
15/05/2008 21:53   |
| Babaji |
 |
|